Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 22. 17:07, csütörtök | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Változnak a gyógyszerfelírás szabályai szeptember 1-től!

Változnak a gyógyszerfelírás szabályai szeptember 1-től!

A drágább gyógyszerekre más szabály érvényes!

Újra háromhavi adag!
Megszüntetik azt a szabályozást, miszerint az orvosok ugyan felírhatták azt a gyógyszeradagot, amely 3 hónapra elegendő, de ezt csak külön vényen tehették. Pontosan meg kellett határozniuk, hogy mely – nagyjából 1 hónapos ciklusra – szól az adott recept.
Szeptember 1-től az 50.000,-Ft-nál nem drágább krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereknél az orvos 3 hónapra is elláthatja vénnyel a beteget úgy, hogy a recepten nem kell feltüntetni mikor válthatja ki legkorábban a páciens a gyógyszert. Az viszont megmarad, hogy egy vényre csak egy havi, azaz 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget lehet felírni.

A drágább gyógyszerekre más szabály érvényes!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy döntött, hogy az 50.000,-Ft feletti értékű gyógyszerek esetében (néhány különleges esetet leszámítva) továbbra is 30 naponként kerülhet sor a gyógyszerek kiváltására.

Külföldön is ki lehet váltani!
Előfordulhat olyan eset is, hogy a beteg még itthon íratja ki a gyógyszert, ám tisztában van azzal, hogy külföldi útja, esetleg hosszabb kint tartózkodása miatt azt határon túl kell majd kiváltania.
Októbertől a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelvet a hazai szabályozásba is átültetik, így az orvos olyan adattartalommal (figyelembe véve az adott ország gyógyszerkészítményeit), a kiváltás országában ismert nyelven kiállíthatja a receptet és azt más tagállam gyógyszertárában is ki lehet váltani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár