Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Január 11. 15:58, hétfő | Helyi
Forrás: orientpress.hu

Változtak a kábítószerek kereskedelméhez kapcsolódó jogszabályok

Változtak a kábítószerek kereskedelméhez kapcsolódó jogszabályok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az alábbi felhívást tette közzé a kábítószerek, a pszichotróp és az új pszichoaktív anyagok kereskedelméhez kapcsolódó jogszabály változásáról.

A NAV tájékoztatása szerint az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 413/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet 2016. január 1-jei hatállyal módosította a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Korm. rendelet).

A Korm. rendelet legfontosabb vámhatósági tevékenységet is érintő változásai a következők:

1. A Korm. rendelet 4. § (1)-(2) bekezdéseiben a kiviteli, behozatali, illetve a transzfer eljárásokra vonatkozóan meghatározott engedélykötelezettség a jövőben kiterjed az ipari és étkezési mák kifejtetlen tokjára és a magas THC tartalmú kender bármely részére.

2. A Korm. rendelet 4. § (3) bekezdése szerinti tranzit szállítások során a jövőben az exportáló, illetve az importáló ország illetékes engedélyező hatósága által kiállított érvényes engedélyen, valamint a szállítmány azonosítását biztosító egyéb okmányokon (kereskedelmi számla, fuvarokmányok) kívül elfogadható ezen hatóságok ellenőrzés alóli mentességre vonatkozó nyilatkozata vagy igazolása is. Szintén változás, hogy az új pszichoaktív anyagok, és a kifejtetlen máktok tranzitja esetén is szükséges az előzőekben említett engedélyek vagy nyilatkozatok, igazolások, valamint a szállítmány azonosítását biztosító egyéb okmányok megléte. Előbbieken kívül a tranzit eljárásokra vonatkozó a szabályozás a kannabisz növény helyett már a virágzatra (kannabisz) terjed ki.

3. A Korm. rendelet 13. §-a új (12) bekezdéssel egészült ki, mely szerint a behozatalok és a transzfer beérkezések esetén az importőr kérelmére az engedélyező hatóság hatósági ellenőrzés alóli mentességre vonatkozó nyilatkozatot adhat ki, ha a hatóanyag vagy az azt tartalmazó készítmény a kiindulási országban ellenőrzés alatt áll, hazánkban azonban nem ellenőrzött anyag.

4. A Korm. rendelet 15. § (1) bekezdésében szereplő, az engedélyek kiadására vonatkozó tartalomból kikerültek a nyomtatványok színezetére utaló rendelkezések.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.