Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Február 09. 10:02, kedd | PR

Vigyázz, kész, vízkő!

Vigyázz, kész, vízkő!

Számos háztartási eszköz van, amire befektetésként érdemes tekinteni. A mosógép, a tűzhely, a megfelelő kád, de akár a bojler is mind olyan tárgy, amivel hosszútávon tervezünk.

Főként az áruk miatt nem érdemes túl gyakran lecserélni ezeket, de egyébként sem igénylik a gyakori változtatást.Ahhoz, hogy a háztartásunkban használt eszközök és tárgyak elfogadható élethosszal bírjanak, megfelelő odafigyelést és gondozást is igényelnek. Háztartási gépeink egyik fő ellensége a vízkő, ami még ott is megjelenhet, ahol nem számítunk rá.

Háziasszonyként rendszeres időközönként gondoskodunk a mosógép, a mosogatógép és a szaniterek vízkőtelenítéséről, de vajon megfelelő figyelmet fordítunk a bojlerünkre is? Bizony, akár gáz-, akár villanybojleről van szó, a vízkő könnyedén ellenségévé válhat, és jelentősen csökkentheti élettartamát annak ellenére, hogy alapvetően egy hosszú életű eszközről beszélünk. A bojler karbantartása éppen olyan figyelmet igényel tehát, mint egyéb, mindennapos használatban lévő háztartási eszközeink.

A bojler a vizes közegnek köszönhetően könnyedén vízkövesedik, azonban laikusként nem egyszerű időben észrevenni a jelenséget. Gyakran csak a teljes működésképtelenség az egyetlen feltűnő jel, éppen ezért lényeges, hogy ne a jeleket keressük, rendszeres időközönként áldozzunk bojlerünk vízkőtelenítésére.

Míg a mosó- vagy mosogatógépünket akár havonta is érdemes vízkő elleni védelemmel ellátni, például ecetes mosást végezni, addig a bojlerünk nem igényel ilyen gyakori figyelmet.

Egyrészről ez segítség, hiszen kevésbé egyszerű műveletről van szó, másrészt a ritkább időköz megnehezíti annak észben tartását.

Általánosságban elmondható, hogy vízmelegítésre használt eszközünket kb. másfél évente szükséges vízkőteleníteni, azonban ez nagyban függ lakóhelyünk víz keménységétől is.

Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, érdemes évi rendszerességgel eljárnunk, akár köthetjük is egy meghatározott eseményhez (pl. minden évben aktuális tavaszi nagytakarításhoz vagy akár a karácsonyi ünnepek közeledtéhez is).

Sokkal egyszerűbb odafigyelni a rendszerességre, mint megvárni az első jeleket, amik az eszközünk nem megfelelő működésére figyelmeztetnek.

Bárki számára feltűnő jelenség például a hangos működés, amit a fűtőszálra lerakódó vízkő okoz. Zavaró lehet a hang, de fontos észben tartani, hogy nem csak zavaró, de hibás működést okozó jelenségről beszélünk. A lerakódott vízkő ugyanis könnyen okozhatja azt, hogy a vizünk egyre kevésbé melegszik fel, hiszen a víz helyett csupán a vízkövet képes meleggé varázsolni a fűtőszál.

További szembeötlő jel lehet a csöpögő víz, ami ellen ugyan könnyedén védekezhetünk néhány ronggyal vagy vízgyűjtő edénnyel, ezek csak átmeneti segítséget jelenthetnek. A probléma ugyanis nem a kicsöpögő víz mennyisége, hanem az elektromos részek meghibásodása.

Ha mindez mégsem lenne egyértelmű jel, a megnövekedett áramszámla biztosan figyelmeztet majd a problémára.Érdemes észben tartani tehát, hogy a rendszeres karbantartással hosszú életet kölcsönözhetünk bojlerünknek. Mindez jóval kevesebb figyelemmel és teendővel jár, mint az eszközünk teljes javítása vagy esetleges cseréje.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 04. 08:10, kedd | PR

Pólók és pulóverek – alapvető tavaszi és nyári ruhadarabok férfiaknak

Minden évszaknak megvannak a maga alapvető ruhadarabjai. Kétségtelen, hogy a férfiak számára ezek a rövid és a hosszú ujjú pólók, amelyek nem csak nagyon stílusosak, de rendkívül sokoldalúak is.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 22. 15:13, csütörtök | PR

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

A magyarok ki vannak éhezve a jó koncertekre, legalábbis erre utal, hogy már tízezrek nézték meg a Németországban és Amerikában élő magyar zenész-producer Leslie Mandoki és világsztár barátai online koncertjét.

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.