Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Január 17. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: kurultaj.hu

VII. Ősök Napja augusztusban Bugacon

VII. Ősök Napja augusztusban Bugacon

A Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség 2023-ban, augusztus 4-5-6-án rendezi meg a VII. Ősök Napját, az eddig megszokott helyszínen: Bugacon (Bács-Kiskun vármegye).

Az Ősök Napja, a Kurultáj mellett a Kárpát –medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe, ahol több mint száz hagyományőrző csapat és a Kárpát-medence minden vidékéről ide érkező magyar közösségek együtt ünnepelnek, és méltósággal emlékeznek, nagy közös őseikre. A magyar társadalmi élet és ünneprend egyik régi hiányossága és adóssága, hogy nem volt egy olyan ünnepünk, amikor a magyarság legnagyobb valós őseiről és az ő történelemformáló szerepükről közösen, méltósággal emlékezhessen meg együtt az egész magyar nemzet.

Az Ősök Napja ünnepség 2011–óta, két évente, minden augusztusban méltó emléket állít Atilla Hun Nagyfejedelemnek, Árpád Vezérlő nagyfejedelemnek, a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek, tiszteleg a honmegtartó pozsonyi csata hősei, és minden időkben a Hazáért életüket áldozó magyar hősök emléke előtt.

Az rendezvény 2023-ban, augusztus első hétvégéjén valósul meg, amelynek főpróbái a résztvevő csapatok részére már csütörtökön elkezdődnek (augusztus 3.). A nagy nomád szállásra (jurtatábor) saját jurtával érkezők számára (ingyenesen) augusztus 1-től (kedd) nyílik meg a tábor. A nagyközönség részére augusztus 3. (csütörtök) délutánjától nyílik meg a sátortábor (kemping). A nagyszabású hagyományos kézműves vásár augusztus 4. (péntek) déltől nyitja kapuit, a rendezvény programjai ugyanezen a napon 14 órától kezdődnek.

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén nomád seregszemle, harci bemutatók, nomád vonulás, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, hagyományőrző sport viadalok, a magyar–hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek. Hatalmas ”Nomád szállás” (jurtatábor) és hadi tábor épül, kézműves bemutatók, nagyszabású kézműves vásár, gyermek programok és tudományos ismeretterjesztő előadások fogják jelenteni az ünnep fő programelemeit.

További információk és majd a részletes programok folyamatosan olvashatók lesznek a hivatalos honlapon: http://kurultaj.hu és a hivatalos facebook oldalunkon: Kurultaj-Magyar Törzsi Gyűlés (közösség) http://www.facebook.com/kurultaj

Emlékezzünk együtt büszkén és méltósággal!

Minden magyar testvérünket, minden rokonnemzet képviselőjét és minden kedves érdeklődőt szeretettel várjuk!

Magyar Turán Szövetség

Fotó: 2022-es Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés - Horváth Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.