Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 07. 21:09, csütörtök | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Világosnál valóban minden elveszett volna?

Világosnál valóban minden elveszett volna?

172 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki az Aradi tizenhármakat, a magyar honvédsereg egy altábornagyát, tizenegy vezérőrnagyát és egy ezredesét.

Városunk lakói a városvezetéssel, az iskolák és a civil szervezetek, közintézmények és pártok képviselőivel a Kiskun Múzeummal szemben lévő aradi vértanúk emlékoszlopánál tartott ünnepi megemlékezést október 6-án.

- Az aradi tizenhármak hősies viselkedésükkel megmutatták, hogyan tudnak a magyar ügyért harcoló komoly katona módjára méltósággal meghalni. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává váltak ők, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtéséért, társadalmi haladásáért. Cselekedeteikkel, nemzetünk iránt való történelem hűségükkel örökre beírták nevüket a magyar történelem nagyjai sorába – mondta köszöntő beszédében Keresztes Tünde kulturális referens.

A főcímben szereplő kérdésre a választ pedig Makra Flóra a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgató helyettese, történelemtanára adta meg.

- Világosnál valóban minden elveszett volna? Csak akkor, ha ugyanaz a nép kényszerítetik fegyverletételre, amely egy évvel korábban a márciusi ifjak mögé sorakozott. Az, akit legyűrt az orosz – osztrák túlerő, a hazáért elszántan küzdő nemzetté érett magyarság volt. A levert szabadságharc nemcsak áldozatokkal járt, hanem hősöket, mártírokat is adott nekünk. Olyan vezérlő csillagokat, akikre minden népnek szüksége van ahhoz, hogy egyenes gerinccel tudjon talpon maradni minden időkben. A mai nemzeti gyásznapon a 172 évvel ezelőtt Aradon kivégzett vértanú tábornokok és a pesti új épületben agyonlőtt Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök előtt tisztelgünk.

A hazáért, sokan a választott hazájukért hozták meg a legnagyobb áldozatot és utolsó órájukig hitték, hogy helyesen cselekedtek. Az elítéltek utolsó mondataiban, családjukhoz írt búcsúleveleikben sokszor szerepel a haza kifejezés. Megkapó és felemelő érezni a sorokból azt a meggyőződést, mellyel felül tudtak emelkedni a saját személyes veszteségükön és így emelt fővel tudtak lépni a vesztőhelyre.

Sokfélék voltak, a nevük is ezt mutatja: magyar, szerb, örmény, horvát, osztrák, német. S emellett emberek is voltak gyarlóságokkal, szakmai féltékenységgel, tévedésekkel, hiúsággal. De nem ez számított. Ellentéteiket félretéve egy közös célért és egy közös eszméért, a független Magyarországért küzdöttek. Az aradi 13 olyan el nem évülő eszméket, magatartásformákat képviselt, amelyek ma is tiszteletet parancsolnak. Ilyenek a becsület, a tisztesség, az erkölcsi tartás, a meg nem alkuvás, a kötelességtudat, az áldozatvállalás, a köz javáért való munkálkodás. Ezekből ad leckét évről évre október 6., ezért tudja megérinteni ez a gyásznap 172 év után is az utókor lelkének jobbik felét – mondta beszédében Makra Flóra.

Az ünnepség Minan Brimo gitárkísérettel előadott dalaival folytatódott, majd koszorúzással zárult, melyen a megjelentek főhajtással tisztelegtek a vértanúk emléke előtt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.