Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Október 05. 08:00, vasárnap | Külföld
Forrás: - szerk. -

Világszerte hódít a zeneterápia

Világszerte hódít a zeneterápia

Furcsa lenne, ha az orvos azt írná a receptre: legyen Vivalditól a Négy évszak. Pedig vannak olyan betegségek és tünetek, amelyeknél biztosan segítene ez a gyógymód.

Természetesen a zenéért nem kell patikába menni, de ma már a lemezboltba sem. A legtöbb zenemű letölthető (legálisan) a netről is. Az orvoslás atyja, Hippokratész is tisztában volt a muzsika gyógyító erejével. Mi több, betegeinek maga zenélt, hogy gyorsabban gyógyuljanak! A két világháború során is muzsikusok járték egyes hadikórházak osztályait, hogy játszanak a sebesült, depressziós katonáknak, akik így könnyebben tudták feldolgozni érzelmi és testi traumáikat.
Ma pedig már egy sor egyetemen megtanulhatók a zeneterápiával foglalkozó tanszékek.
Az 1990-es évek közepén egy kutatás bizonyította be feketén fehéren a zene egészségre gyakorolt pozitív hatását. A Mozart hatásnak elkeresztelt jelenség lényege, hogy Mozart zenéjének hallgatása rövid távon fejlődést eredményez bizonyos típusú értelmi feladatok megoldásánál.
Ma már egyre több esetben bizonyosodik be, hogy érdemes a zenét bevetni – és nem csak Mozartét. A zene pozitív eredményeket produkált a pszichiátriától kezdve a sebészetig szinte mindenhol.

Az MRI is igazolta
Számtalan betegség esetén mutatható ki a zene, ha nem is kifejezetten gyógyító, de a gyógyulást kifejezetten gyorsító hatása.
Migrénnél, krónikus fejfájásnál éppúgy bevethető, mint fogászati kezelésnél. A legújabb, MRI-vel alátámasztott kutatások azt látszanak igazolni, hogy még a retteget szklerózis multiplexes betegek agyára is pozitív hatást gyakorol a zene. Alzheimereseknél pedig zene hatására nő a fontos melatonin hormon mennyisége.
Habár általában a klasszikus zenének van pozitív hatása, egyes esetekben megfigyelték, hogy a kedvenc rock- vagy popzenekar egyes darabjaira is pozitívan reagált a hallgató szervezete.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.