Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2013. Augusztus 26. 15:27, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress

Vitaminok szerepe a cukorbetegségnél

Vitaminok szerepe a cukorbetegségnél

A diabétesz olyan betegség, amelynél a szervezet a cukorszintjét nem képes önállóan szabályozni, vagyis a cukorbetegség közvetlen összefüggésbe hozható a táplálkozással

A diabétesz olyan betegség, amelynél a szervezet a cukorszintjét nem képes önállóan szabályozni, vagyis a cukorbetegség közvetlen összefüggésbe hozható a táplálkozással. A hosszú távon egészségtelen táplálkozás nemcsak a szívinfarktus kockázatát vagy az agyvérzés veszélyét növeli, hanem a cukorbetegeknél hirtelen súlyosbíthatja az egészségi állapotot is. Ezért a diabéteszben szenvedőknek különös módon kell ügyelniük az egészséges táplálkozásra. A cukorbetegeknek magasabb a vitaminszükségletük-írja az egeszseghirlevel.com.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert és ragyogóvá teszi a bőrt

A C- és E-vitaminhoz hasonló antioxidánsokat a cukorbetegek szervezete nehezebben veszi fel. Ezért a cukorbetegek antioxidáns-szükséglete lényegesen magasabb. Ezek a vitaminok leküzdik a kórokozókat és a szabad gyököket, így erősítik az immunrendszert. Mivel a szabad gyökök a bőrt is öregítik, a C- és E-vitamin hatása hasonló a fiatalító krémekéhez. A szervezet csak kis mennyiségű C-vitamint képes tárolni, ezért fontos, hogy rendszeresen vegyünk magunkhoz a vitaminból. Különösen gazdag C-vitaminban a paprika, a narancs és a citrom, de a hüvelyesek is sok C-vitamint tartalmaznak.

A B-vitamin megelőzi a vesekárosodásokat

A B-vitaminok elengedhetetlenek a vese zavartalan működéséhez. Mivel a vesekárosodás a cukorbetegség leggyakoribb kísérőbetegségei közé tartozik, nagyon fontos a B-vitaminok elegendő bevitele. A B-vitaminok leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, a hüvelyesekben és a burgonyában fordulnak elő bőségesen.

Cinkre az inzulin tárolásához van szükség

Az inzulin hatásához króm szükséges, cinkre pedig az inzulin tárolásához és a sebgyógyuláshoz van szükség, ezért a cukorbetegeknek fokozottan szükségük van cinkre. A krómbevitelre nem kell figyelni, mert itt csak nagyon ritkán lép fel hiány. A legfontosabb cinkforrások az állati eredetű élelmiszerek. Legmagasabb cinktartalma a májnak van, de aki nem szereti a májat, nyugodtan fogyaszthat más húsokat. Ezen kívül az osztrigában és a napraforgómagban is sok cink található.

A zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásairól további hasznos infót ITT találsz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára