Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. November 12. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Vonuló ludak

Vonuló ludak

Az őszi madárvonulás egyik legnagyobb attrakciója a vadludaké. Ilyenkor Szibériából és Skandináviából érkezve több tízezer madár áll meg hosszabb időre Magyarországon és gyűjt erőt a további hosszú útra.

Legismertebb csapatuk a tatai Öreg-tavon vendégeskedik, de ennél jóval többen tartózkodnak a Hortobágyon, a Szeged környéki tavakon, és a Kis-Sárréten. A Körös-Maros Nemzeti Park kezelésében lévő biharugrai és begécsi halastavon jelenleg is tartanak a lecsapolások, ez pedig különösen vonzza a vonuló madarakat - írja a Szabad Föld internetes hírportálja.

A parti madarak közül a bíbicek száma már október közepén elérte az 5 ezer példányt. Növekszik a füstös cankók, a havasi partfutók és a nagy pólingok csapata is.

A gázlómadarak közül még mindig több százas példányszámban mutatkoznak a nagy kócsagok és a szürke gémek, sőt még néhány kanalasgém is táplálkozik a leeresztett tavakon.

A madárvonulás leglátványosabb elemét azonban most is a vadludak népes csapatai jelentik. A viszonylag enyhe időjárás ellenére is az ilyenkor megszokottnál jóval nagyobb számban tartózkodnak a Kis-Sárréten nagy lilikek és nyári ludak. Mindkét fajból legalább 5-5 ezer példány mutatkozik a halastavak környékén, így igencsak megkapó látvány, amint reggelente tízezer madár húz ki a táplálkozóterületekre, majd esténként vissza az éjszakázóhelyekre.

A vörösnyakú ludak előőrsei is megérkeztek már, és növekszik a vadrécék száma: jelenleg már majdnem 15 ezren vannak.

A vonuló madártömegeket a táplálék reményében egyre több ragadozó madár követi. Eddig tíznél is több rétisast figyeltek meg, és a rendkívül ritka halászsasok is rendszeresen feltűnnek a tavak fölött, amint szitálva zsákmányra lesnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM