Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Január 05. 12:20, csütörtök | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

A jövő két keréken érkezik: így fejlesztik a megye kerékpárút hálózatát

A jövő két keréken érkezik: így fejlesztik a megye kerékpárút hálózatát

Hazánkban az alföldi régiókban kerékpároznak a legtöbben: a lakosság csaknem egyharmada elsősorban biciklivel közlekedik – derül ki az Így bringázik Magyar­ország 2022 című országos repre­zentatív kutatásból.

Ez még indokoltabbá teszi azt a Bács-Kiskun megyei szándékot, hogy a következő években jóval több kerékpárút épüljön, sőt a bi­ciklizésre alkalmas útvonalakat hálózatba lehessen kötni. Így nem­csak a mindennapos közlekedés válik biztonságosabbá, hanem a megye turisztikai vonzereje is nö­velhető. Jelenleg körülbelül 400 ki­lométer kiépített kerékpárút van a megyében, illetve számos más út­vonal is (töltések, alacsony forgal­mú utak) biztonságosan és – a sík terepnek köszönhetően – könnyen kerékpározható.

Több új szakasz tervei is elké­szültek vagy folyamatban vannak: Kecel–Császártöltés–Hajós; Hajós–Miske; Homokmégy–Halom; Lakitelek–Szentkirály; Tataháza–Bácsalmás és Tass–Dunavecse. Szintén szerepel a tervek között a Kiskőrös és Kalocsa, illetve a Kiskunhalas és Szabadka közötti szakasz, továbbá a Kiskunhalas– Kunfehértó–Jánoshalma–Mélykút útvonal, és a jövőben Kecskemét­től egészen a Tiszáig el lehet majd tekerni.

Ezenkívül kiemelt elképzelés – hasonlóan a Balaton körüli kerék­párútvonalhoz – az úgynevezett Duna-körutak kialakítása.

Ehhez jó alapul szolgál, hogy Bács-Kis­kun és Tolna megye között a Paks–Kalocsa híddal együtt már négy helyen lesz közvetlen kap­csolat, illetve a Duna menti tölté­sek többnyire jól kerékpározhatók. Az aktív turizmus mellett ez akár a borturizmust is erősítheti, hiszen a Szekszárdi és Hajósi borvidék összeköttetése kifejezetten vonzó lehet a kerékpározók számára.

Ám a vonzerő növeléséhez a kerékpárutakon kívül szüksége­sek a kapcsolódó szolgáltatások is. Ezek közé tartoznak a kerék­párosbarát szálláshelyek, vendég­látóhelyek, attrakciók – amelyek kialakításához a vállalkozók és az önkormányzatok közreműködésé­re is szükség van.

S.I.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.