Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Január 08. 07:09, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Csengő-bongó énekekkel búcsúzott a karácsony

Csengő-bongó énekekkel búcsúzott a karácsony

Január 6-án a Zenebarátok Egyesülete hangversenyre hívta az érdeklődőket a Szent István templomba.

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, minden betegségre használták. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat is vízzel, valamint sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Mi Kiskunfélegyházán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert művészeti iskolánk és a zenebarátok szinte minden ünnepkörhöz kapcsolódóan – így a vízkereszthez is – hangversennyel lepik meg közönségüket. Mondhatjuk úgy, ezzel ők is hagyományt teremtettek a városban.

A Vízkereszti Városi Kórusfesztiválra a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kicsinyek Kórusa és Nagykórusa Nagyné Mészáros Erika és Molnár Elvira vezényletével ünnepi dalcsokorral készült.

A Cantati Giovani Kamarakórus Kis-Fekete Vilmos, a Szent István- kórus Fazekas Tamás vezényletével szintén csodálatos dalokat adott elő a népes számban megjelent közönségnek.

A hangverseny zárásaként pedig a Szatmári Imre vezényletével a Palestrina Kamarakórust, az Ótemplom Kamarakórusát és a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusának előadását hallgathatták meg a zenekedvelők.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA