Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2013. Április 11. 11:54, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Félegyházi Közlöny

Folytatódik a rezsicsökkentés

Folytatódik a rezsicsökkentés

A tervek szerint folytatódik a rezsicsökkentés, melynek körét kiterjesztik a kéményseprésre, a palackos és tartályos gázra, a szemétszállításra és vízi közművekre is

A tervek szerint folytatódik a rezsicsökkentés, melynek körét kiterjesztik a kéményseprésre, a palackos és tartályos gázra, a szemétszállításra és vízi közművekre is. A januárban életbe lépett 10 százalékos gáz, áram és távhő árcsökkentés be nem tartása a tervek szerint további szankciókat fog maga után vonni. A rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat már nemcsak fogyasztóvédelmi bírságot ír elő a számlakép tartalmának és formájának megsértésekor, hanem azt is, hogy ilyen esetekben minden fogyasztónak tízezer forint kötbért kell kapnia a szolgáltatótól – jelentette be Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke április 10-én, Kiskunfélegyházán.

A fideszes politikus a fórum első részében a rezsicsökkentést kiváltó okokról beszélt. Elmondta, a szocialisták a 90-es évek közepén – hat nap alatt – privatizálták az energiaipari szektort. A szerződésekben példátlanul magas eszköz-arányos nyereséget garantáltak a szolgáltatókat megvásárló cégeknek. Ilyen magas nyereségtartalmat senki sem garantál máshol ezen a területen Európában ezen a területen. Ennek köszönhetően az energiaszolgáltatók 1040 milliárd forint nyereséget vittek ki az országból az elmúlt majd két évtized alatt. A januárban bevezetett tíz százalékos rezsicsökkentést az energiaszolgáltatók „összefogva a magyar családok ellen” a bíróság előtt támadták meg. A kormány a családok védelmében átalakította és rendeletalkotási joggal ruházta fel az energiahivatalt, megakadályozva azt, hogy visszaálljanak a régi árak és ne kelljen a családoknak visszafizetniük a rezsicsökkentésből származó megtakarításaikat.
Németh Szilárd elmondta azt is, hogy számos levelet kaptak. A fogyasztók arra hívták fel a figyelmüket, hogy sok esetben számlák sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg a nemzeti fejlesztési miniszter által rendeletben előírt új számlaképnek. A hiányosságok miatt a szolgáltatókra bírságot szab ki Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal, amelynek összege akár egymillió forint is lehet.

Németh Szilárd beszélt a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról. Amennyiben ez elfogadásra kerül, már nemcsak fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki a hatóság, hanem minden fogyasztónak tízezer forint kötbért kell kapnia a szolgáltatótól.
A politikus elmondta azt is, hogy ez idáig 370 ezer aláírás gyűlt össze a rezsicsökkentés mellett.
A fórumon második felében a jelenlévők osztották mag tapasztalatikat a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, illetve tették fel kérdéseiket Németh Sziládnak.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 17:09, csütörtök | Sport

F4-es Dávid az F3-as Góliátok között

Bár a Gender Racing Dávidját Berta Benjáminnak hívják, de az ősi bibliai történetet majdnem teljesen tökéletesen ültette át a mai autósportban a fiatal versenyző a GRT idei második versenyére a legendás Monza-i pályán.

2021. Május 06. 17:04, csütörtök | Belföld

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával a koronavírus-járvány alatt

2021. Május 06. 16:26, csütörtök | Helyi

Határontúli magyar gyerekeket ajándékoztak meg a Dózsa iskola tanulói

Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen – mondta Széchenyi István, a legnagyobb magyar.

2021. Május 06. 16:03, csütörtök | Külföld

Csaknem 1,1 millió beadott adaggal újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus által okozott betegségtől védő oltásból Németországban a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.