Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Március 30. 10:37, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Hajmeresztő kifejezésekkel vágják át a vásárlókat

Hajmeresztő kifejezésekkel vágják át a vásárlókat

Olyan kreált terméknevekkel tévesztik meg gyártók a vásárlókat, melyek nem is léteznek.

Elég például a növényi sajtra gondolni. Erről Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Az élelmiszerüzletek polcai ma már roskadásig vannak, sokszor nem is könnyű eligazodni a termékek között. Talán ezt használják ki egyes gyártók, akik nem restek a fogyasztók megtévesztésére sem. A hazai élelmiszeripari ágazatok képviselői ezért közösen szólaltak fel, hogy ideje lenne véget vetni ennek a gyakorlatnak az Európai Unió országaiban.

Minderről Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

– Már közel egy évtizede létezik az a szabály, hogy például a tej, a joghurt, vagy a sajt nem használható olyan termékek megnevezésére, amelyek nem láttak tehenet, vagyis nem valódiak – mondta Harcz Zoltán.

A szakember szerint nem minden fogyasztó élelmiszeripari-mérnök, így nem mindig tudják eldönteni, hogy valójában mit is vásárolnak.

Mint mondta, olyan hajmeresztő kifejezésekkel találkozhatunk az üzletek polcain, mint a növényi sajt, vagy mondjuk a rizstejszin.

– Fontos feladat, hogy próbáljuk elmagyarázni a fogyasztóknak, hogy rizstejszin nincs, az egy ital – mondta a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Harcz Zoltán arról is beszélt a műsorban, hogy milyen megtévesztő módszerekkel élnek egyesek.

Sokszor a tejesdobozra hasonlító csomagolásban a tejek között találni rizs- vagy mandulaitalt – mondta a szakember, aki szerint néhány hónapon belül megszülethet a döntés Brüsszelben.

– Amint a jogszabály hatályba lép Magyarországon, fel kell lépni a növényi sajt és hasonlók árusítása ellen – tette hozzá Harcz Zoltán.

(Címlapfotó illusztráció / Forrás: penzentrum.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.