Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 25. 09:58, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Hangversennyel tisztelegtek Bárdos Lajos emléke előtt (-videoval)

Hangversennyel tisztelegtek Bárdos Lajos emléke előtt (-videoval)

A 40. Bárdos Lajos Zenei Hetek alkalmából április 22-én a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa hangversenyt tartott a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós, karnagy, egyetemi tanár, a zenetudományok doktora, a magyar zeneelméleti oktatás iskolateremtő mestere 30 éve halt meg. Komponistaként, de főleg nagy hatású zenepedagógusként, mint kiváló énekkari szakember nagyon sokat tett a magyar kórusmozgalom megújításáért. Kodály Zoltán tanítványa volt. A Zeneművészeti Főiskolán tanított, kórust vezetett, 1934-ben megszervezte az Éneklő Ifjúság mozgalmat. Gimnáziumi énektanári állása mellett elvállalta a városmajori templom Cecília Kórusának vezetését, melyből nemzetközileg is elismert és a hazai kóruskultúrában fogalommá vált együttest formált. Szívügyének tekintette a magyarországi énekkarok számának és színvonalának növelését, szervezéssel és új kórusművek komponálásával is segítette őket. Előadásokat is tartott, és az ország különböző városaiban megrendezett versenyek zsűritagjaként szakmai tanácsával segítette a kórusokat.

A Bárdos Lajos Zenei Hetek országos jellegű, nemzetközi fesztivál, koncepcióját Bárdos Tanár Úr jelenlétével kezdettől fogva támogatta, 1977 óta minden évben április végétől június elejéig terjedő időszakban kerül megrendezésre. A jeles esemény megmutatja közművelődésünk fejlődését, körképet villant fel Magyarország zenei életéről a vokális és hangszeres, egyházi, világi és népzenén keresztül a régmúlttól napjainkig. A rendezvénysorozat alapját a magyar kóruskultúra képezi. Alkalmat adhat karvezetők, zenepedagógusok továbbképzésére, zenei szimpóziumok szervezésére valamint a társművészetek bemutatására is. Le kell szögeznünk, hogy a Bárdos Lajos Zenei Heteket soha nem a verseny szellemében rendezik meg, hanem ünnepként. Ünnepe azoknak az együtteseknek, amelyek már magas szinten művelik a muzsikálást és azoké az embereké is, akik ezt érdeklődéssel befogadják.

A rendezvénysorozat mindig az ország zenei életének jelentős pontjain kerül megrendezésre. Ezúttal városunk adott otthont e jeles eseménynek.

A koncertet a házigazda Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa indította, mely 21 éve alakult a kóruskultúrában is nagy hagyományokkal rendelkező városunkban. A 40 tagú vegyeskart a zene szeretetén túl baráti szálak is erősítik, mivel tizenkét hazai és külföldi énekkarral tartanak partnerkapcsolatot. Sok helyen megfordultak már az országban és határainkon kívül is: Erdélyben, Németországban, Olaszországban, Ausztriában. Két hét múlva egy Berlinből érkező kórust látnak vendégül, június végén pedig ők utaznak az észak-olaszországi testvérvárosba koncertezni.

Repertoárjukra a színes változatosság jellemző, hiszen a zenetörténet minden korszakából szívesen énekelnek. A kórus művészeti vezetője 13 éve Szatmári Imre.

A szombati koncerten három magyar népdalunkra épülő kórusfeldolgozást hallhattunk, majd három egyházzenei művet. Elsőként Bárdos Lajostól az Este van már című ének hangzott el, majd Túrót eszik a cigány címmel Kodály Zoltán műve csendült fel. Az egyházi énekek közül a népszerű Alleluja című dalt hallhattuk, de a másik két dal is elbűvölte a közönséget fülbemászó dallamaival. Zongorán Bolla Julianna kísért és természetesen Szatmári Imre vezényelte a dalosokat.

Városunk kórusát a Bárdos Lajos Kamarakórus követte, melynek előadói Budapestről érkeztek. Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, O. Lassus és Monteverdi Bárdos Lajos műveket hallhattunk tőlük. Vezényelt: Kempelen Tünde.
A fellépők sorát pedig a Szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar zárta Vivaldi, Liszt, Kodály és szintén Bárdos Lajos műveinek előadásával, Nagy János vezényletével.

A fellépők színvonalas előadása méltó eseményül szolgált a Bárdos Lajos Zenei Heteknek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA