Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 11. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Hogyan tartsd tisztán a háztartási gépeket

Hogyan tartsd tisztán a háztartási gépeket

A háztartási gépeket akkor tanuljuk meg leginkább értékelni, amikor elromlanak. De ha időnként egy kicsit törődünk velük és gondozzuk őket, meghosszabbíthatjuk az életüket.

Gépek nélkül ma már nem létezik háztartás. Nehéz elképzelni, hogy a régiek villanytűzhely, mikrohullámú sütő, kézi mixer, kenyérpirító és mosógép nélkül is többfogásos finom lakomákat és tiszta, illatos ruhákat varázsoltak. Ha egy családban ma elromlik a mosógép vagy a mosogatógép, a hiba elhárításáig kisebbfajta fennakadás keletkezik a háztartásban, mert manapság tényleg nehéz gépek nélkül élnünk. Tegyünk hát azért, hogy minél tovább szolgáljanak minket! Pontokba szedtük a tisztításukkal kapcsolatos legfőbb praktikákat.

Hűtőszekrény:
A tiszta víz mellett az ecet a fő harcos az általános áttörléskor. A kellemetlen szagok elűzésére érdemes egy tálkában sütőport vagy kávézaccot a hűtőben tartani, heti frissítéssel.

Mikrohullámú sütő:
Hetente egyszer forraljunk citromleves vizet a mikróban! A forró citromos gőz feloldja a zsírt, így könnyedén áttörölhető a belső rész.

Tűzhely:
Nem jó késsel vakargatni az odaégett zsírfoltokat! Nedves szivacsra tegyünk mosószódát, azzal töröljük át a felületet. Ha így egy óráig állni hagyjuk, könnyedén el tudod majd tüntetni a szennyeződést. De a kávézacc is csodákra képes: finom szemcséinek köszönhetően hatékonyan, karcolás nélkül tisztítja meg a zsíros területeket. A sütőben keletkezett égésfoltokra még melegen szórjunk sót. Kihűlés után száraz ruhával dörzsöljük át, végül jöhet a nedves törlés.

Mosogatógép:
Érdemes néha szétszedni a mosószer- és öblítőadagolót, és tiszta vízzel átmosni, így tudjuk eltüntetni a lerakódott vegyszert. Évente legalább egyszer maximális hőfokon mossuk át ecetes vízzel a gépet, ez nemcsak a dobnál segít eltávolítani a lerakódott vízkövet, de a csöveket is karbantartja.

Kávé- és teafőző:
A lerakódott vízkő feloldásáért havonta főzzük át ecetes vízzel a belsőt, majd még kétszer tiszta vízzel is, hogy az ecet minden maradéka nyomtalanul eltűnjön.

Vízforraló:
A fűtőszálról a vízkövet ecetes vagy citromsavas víz felforralásával tüntethetjük el, utána öblítsük át a gépet még egyszer.

Kenyérpirító:
Kevés, hogy néhanapján a feje tetejére állítjuk, és kirázzuk belőle a morzsát, vagy szivaccsal átdörzsöljük a külsejét. Komolyabb tisztítás előtt emeljük ki a morzsatálcát, majd így rázzuk ki belőle a kenyérmaradékot. Óvatosan kapargassuk le a szerkezet oldalára égett darabokat, de vigyázzunk a fűtőszálra! Figyelem! A kenyérpirító belsejének tisztításakor mellőzzük a vizet és kemikáliákat, a gyúlékonyság miatt pedig az alkohol használata tilos!

Mosógép:
A vízkő- és mosópormaradványok eltávolítása érdekében érdemes rendszeresen ecettel átmosni a gépet, így nem csak energiát spórolhatunk, hanem hatékonyabbá válik a mosás is. Ha penész jelenik meg a mosógépben, a következő fehér mosáskor a mosópor mellé tegyünk sütőport.

Porszívó:
Időnként mossuk ki a porzsákot és a csöveket is, így hatékonyabb lehet a takarítás. Ha porszívózás előtt egy fél marék mosóport szórunk a porzsákba, nemcsak tisztaságot, hanem kellemes illatot is nyerünk.

Vasaló:
A talpra ragadt szennyeződést sóval dörzsölhetjük át, majd nedves ruhával töröljük le. Néhány havonta langyos állapotban, dörzsis szivaccsal simítsuk át a talprészt. Tegyünk ecetes vizet a tartályába, majd egy használaton kívüli ágyneműt gőzölve vasaljunk meg egészen addig, amíg teljesen ki nem párolog az ecetes, vízköves víz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.