Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Június 03. 10:47, hétfő | Helyi sport

Koppány Jurtafalu a Kiskun Expon

Koppány Jurtafalu a Kiskun Expon

2024. május 24-26. között Kiskunfélegyházán megrendezésre került Kiskun Expon, a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület tagjai, hagyományőrző jurtafalut építettek a Kossuth Lajos Szakképző Iskola előtti füves terület teljes hosszán.
Az építkezést május 23-án csütörtökön kezdték, és a következő napon pénteken délután 4 órára fejezték be. A jurtafaluban 3 kiállító jurta, a jurták között a gyermekeknek játszóudvar lett berendezve. A falu végében kapott helyet az íjászat, ott volt lehetőség az íjászat kipróbálására, és az íjász bemutatókat is ott tartották a Koppányok. A jurtafaluban sok-sok látnivaló várta az érdeklődőket.
A rendezvénysorozat a pénteki látványos felvonulással vette kezdetét, amely a Városházától indult a Kossuth utcán végig a Sportcsarnokig. A Sportcsarnok parkolójában került sor a Kiskun Expo rendezvény megnyitó ünnepségére, ahol színvonalas fellépők után Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere mondta el köszöntő beszédét, majd átadta az emlékplaketteket.
Az Turul Koppány ÍHSE képviseletében Dinnyés Gyula elnök vette át az elismerést. Az elismerés átadásakor elhangzott:
„A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sportegyesület 15 éve alakult és vesz részt városunk kulturális, hagyományőrző és sportéletében. Az íjászat népszerűsítésén és a versenyek szervezésén túl fontosnak tartják a nemzeti hagyományok ápolását, a hazaszeretetre nevelést, az edzések jó hangulatát, a kellemes közösségi élet kialakítását, az íjászat által kialakult barátságok, kapcsolatok ápolását.”
A továbbiakban május 25-én szombaton folytatódott a programsorozat. Szombaton délelőtt fél tízkor, a 15 éves egyesület ünnepi megnyitó műsorával kezdődött a Jurtafalu rendezvény. Kis Mónika köszöntötte a megjelenteket és rövid ismertetés után a Kunvédő harcosok elvenítették fel Bacsman Kán harcát láthatták a jelenlévők. Ezután Kis Mónika beszélt a hagyományőrzésről, az egyesületről és annak szakköreiről, melynek kiállításai is láthatóak voltak a jurtafaluban. Köszöntő beszédet mondott Balla László alpolgármester, melyben kiemelte a közösségek fontosságát, és hangsúlyozta a hagyományaink ápolásának fontosságát. A Jurtafalut Dinnyés Gyula, az egyesület elnöke nyitotta meg.
A kétnapos rendezvényen 4 kiállítást láthattak az érdeklődő látogatók. Az első jurta egy szőnyegekkel, párnákkal berendezett csendes jurta volt, ahol a jurta szerkezetét lehetett megcsodálni.
A második jurtában az egyesület makramé és gyöngyfűző szakköreinek kiállítása volt látható. A szakkörök a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásának köszönhetően alakulhattak és működhettek. Az A Szakkörök tagjai voltak 10 hónapon keresztül: Csányiné Bokor Erika, Dongó Anita, Dongó-Gárgyán Imola, Keserű Szilvia, Verebné Makány Éva, a szakköröket vezette Kis Mónika.
A harmadik jurta egy történelmi kiállító jurta volt, ahol Árpádkori hangulatban és elrendezésben berendezett jurta kiállítás volt látható, ismertető leírásokkal. A jurta külső falán, és a jurtafaluban Dinnyés Gyula gondolatébresztő fafaragásai voltak láthatóak.
A jurták között játszóudvaron hagyományos játékokkal játszottak, gyerekek és felnőttek egyaránt, volt célbadobás agancsra, kosárba, teknőből fahal halászat, és ki lehetett próbálni a szövés rejtelmeit is. Rováscsontokon megismerhető volt a rovásírás, és aranyos játék lett a kenderkutya is.
A jurtafalu végében pedig az íjászaté volt a főszerep, 2 napos íjásztatással, viseletekben várták a vendégeket a Koppányok. Megtekinthetőek és felpróbálhatóak voltak a páncélok, melyekhez nagyon hasonlót viseltek elődeink. Fegyverbemutatón őseink fegyverei is megismerhetőek voltak, mint pl a kelevéz, szablya, karikás ostor és természetesen az íj.
A két napos időutazás vasárnap este ért véget.

Kis Mónika
Koppány íjász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 19:07, szerda | Helyi sport

Újabb lovas siker Dobos Esztertől

2024. október 10-13-ig a kiskunfélegyházi Zöldmező Lovassport Egyesület Budapestre látogatott a IV. SZLSZ döntőre a NEMZETI LOVARDÁBA, ahol a 4 napos SZLSZ ORSZÁGOS döntője zajlott.

2024. Október 14. 08:53, hétfő | Helyi sport

Birkózó diákolimpia területi döntő

Csongrádon rendezték a Szabadfogású Diákolimpia Területi Döntőt

2024. Október 03. 10:30, csütörtök | Helyi sport

Újabb lovas siker Dobos Esztertől

2024. szeptember 28-án Lakitelek Vaspatkó Lovarda - Hungarikum Liget tartotta a Lakitelek Hungarikum I. fordulóját.

2024. Szeptember 30. 16:18, hétfő | Helyi sport

Őszi verseny eredmények a Koppányoknál

2024. szeptember 14-én a Kecskeméti Íjász Egyesület szervezett versenyt Kecskeméten a Műkertvárosi Sportcentrumban.