Városlista
2024. július 8, hétfő - Ellák

Hírek

2024. Február 11. 08:29, vasárnap | Helyi
Forrás: Cs.Adrienn

Máglyára került a boszorkány

Máglyára került a boszorkány

Színes kavalkád vonult végig a főutcán muzsikaszóval és ostorpattogtatással február 10-én (szombaton) délután.

Régi hagyomány városunkban, hogy a farsangi szezon kezdetén a Móra Ferenc Művelődési Központ és Kiskunfélegyháza Önkormányzata szervezésében jelmezes felvonulással, vidám műsorral és boszorkaégetéssel űzik el a telet.
A hangulatot már délelőtt megalapozta a 6. Mezgés Farsangi Disznótor a Télűző Városi Farsang társrendezvényeként. A kellemes, kora tavaszi időjárás nemcsak a disznótor látogatóinak kedvezett, maradt még délutánra is a szűrt napfényből a Kossuth utcán felvonuló városlakóknak, akik a Langaléta Garabonciások és a Padkaporos Táncegyüttes tagjaival közösen vitték a télboszorkát a Petőfi téren megépített lángnyelves vesztőhelyére.

Menet közben sokan vetették papírra bújukat-bajukat, hogy aztán a télboszorka tarisznyájába dobva az is máglyára kerüljön. Ám mielőtt még utolsó táncát eljárta a banya, meg kellett küzdenie Konc királynak és Cibere vajdának, akik népes tábort toboroztak maguk mögé, hogy aztán kötélhúzással döntsék el tavasz lesz, avagy marad a tél.

A két tábor keményen küzdött egymással, néha a tavasz, máskor a tél kerekedett felül, ám a végén győzött az igazság, vagyis Cibere vajda csapata, ezzel jelezve, hogy a télnek távoznia kell. A boszorkánytáncoltatás, majd a banya máglyára vetése egyértelmű jelképe volt a hideg, nyálkás tél végének, az örömtánccal pedig – mellyel a lobogó tüzet körbevették - már a tavaszt köszöntötték a rendezvény résztvevői.

(Képek: Cseh Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 07. 09:36, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. július 7. - Évközi 14. vasárnap

2024. Július 06. 08:23, szombat | Helyi

A hétvégén visszatér a kánikula

A hétvégén sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 06. 07:38, szombat | Helyi

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a Városházán

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából július 5-én a Városháza dísztermében.

2024. Július 05. 15:47, péntek | Helyi

Baleset történt Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között

Lesodródott az úttestről és az árokba hajtott egy személykocsi a 4625-ös út 65-ös kilométerénél, Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között.