Városlista
2024. július 8, hétfő - Ellák

Hírek

2024. Február 09. 11:49, péntek | Helyi

Régi álmainkat tudjuk megvalósítani idén

Régi álmainkat tudjuk megvalósítani idén

Újjáépül a Dózsa utca, a Felsőtemetői ravatalozó, megépül a Csanyi úti kerékpárút és folytatódnak a városrészi útépítések.

Kedves Félegyháziak!

Az alábbi írásomban összefoglalom, hogy mi várható 2024-ben Kiskunfélegyházán. Ha érdeklődnek a város történései iránt kérem olvassák el.
Az önkormányzati ciklus lassan a végéhez közeledik. Covid-járvány, háború, energiaválság, infláció kísérték végig az elmúlt 5 évet. Kollégáimmal, akikkel a város működéséért felelősséggel tartozunk, mindig úgy próbálkozunk gondolkodni egy-egy döntésnél, ahogy azt egy normális család is teszi: ésszel, biztonságra törekedve azt a pénzt költjük fejlesztésre, környezetünk szépítésére, életminőségünk javítására, amit félre tudunk tenni. Mindig addig nyújtózkodunk ameddig a takarónk ér.

Ismerjük a város hiányosságit, a szükségeit, a lakossági igényeit. Mindannyian Kiskunfélegyházán élünk, naponta járjuk az utcákat, beszélgetünk az emberekkel, évente 15 lakossági fórumon személyesen is részt veszek.
A tavalyi év az energiaválság jegyében telt el. Gyakorlatilag elfűtöttük és elvilágítottuk a város beruházásokra félretett pénzét. Emellett azonban készültünk a „jobb időkre” és jelentős tartalékokat is képeztünk, amelyekből ebben az évben komoly, előremutató fejlesztéseket tudunk megvalósítani. Ebben az évben is olyan fejlesztések történnek, amelyek a lehető legtöbb városlakó életében idéznek elő minőségi változást.

Elsőként a Dózsa György utca felújítása valósul meg a Kossuth utcától az iskoláig. Ez a város egyik legszélesebb utcája és hétköznapokon talán a legnagyobb forgalmat bonyolítja. A sarkon van az ABC és innen lehet megközelíteni az óvodát, az általános iskolát, a bölcsődét. A beruházás teljesen új aszfaltburkolatot és vízelvezetést, útpadkát, vastag pályaszerkezetet foglal magában.

A Zöld város folytatásaként emlegetett projekt közbeszerzése lassan lezárul, és megkezdődik a Körpatikától a Dózsa utcáig terjedő szakaszon a Kossuth utca mindkét oldalának a teljes újjáépítése, beleértve a déli irányban leágazó kisebb átjárókat is. Ez év végéig rendben lesz.



Nem várunk tovább a Csanyi úti kerékpárút megépítésével sem. Egészen pontosan a Szentesi úttól az IBV előtt található vasúti átjáróig készül el most egy 2,3 méter széles, kényelmesen közlekedhető kerékpárút. Ezt az „ezer éve” dédelgetett álmunkat próbáltuk már európai uniós forrás bevonásával valóra váltani, azonban sajnos nem nyertünk. Ezért az a döntés született, hogy ha törik, ha szakad, most önerőből megvalósítjuk, hiszen az ott található gyárakba naponta többszázan járnak dolgozni kerékpárral, és az új bölcsőde megközelítése is sokkal kényelmesebb és biztonságosabb lesz.



A harmadik projektre azt is mondhatnám, hogy személyes ügyemnek tekintem, hogy a városi léthez méltó módon tudjuk elbúcsúztatni szeretteinket immár a Felsőtemetőben is. Ennek jegyében tavaly újjáépítettük a belső utat, idén pedig teljesen felújítjuk a ravatalozót, tetőt teszünk rá, megoldjuk a nyári árnyékolását és a környezetét is rendbe tesszük. Értékben ez lesz a legjelentősebb beruházásunk, és szeretnénk még az idén befejezni. Emellett még ebben az évben megkezdjük mindkét sírkertünk bekamerázását, amitől a lopások számának csökkenését várjuk.

Április környékén még többszázmillió forint úgynevezett maradványpénz felszabadulását várjuk. Amikor ez a pénz valóban bejön, további városrészi útépítéseket tervezünk a Kossuthvárosban (Bajza utca), folytatjuk a Bankfalusi utcák aszfaltozását, de Móravárosban és a többi városrészben is tervezünk felújításokat a felszabaduló összeg függvényében.

A Vasas pálya újjáélesztéséról szóló projektünkben a közbeszerzési eljárás értékelése folyik jelenleg, reményeim szerint pár hónapon belül szerződést tudunk kötni a kivitelezésre, és elindulhatnak végre a munkálatok.

A molnártelepi út felújítása vonatkozó projektünkön 5-6 kolléga dolgozik folyamatosan a hivatalban és a Megyeházán, nagyon szeretnénk, ha az év második felében ez a felújítás is el tudna indulni.

Az építkezésekre szánt pénz mellett váratlan kiadásokra 300 millió forintot különítettünk el. Ez a város tartaléka. Továbbra is támogatjuk a kórházat, a továbbtanuló diákjainkat, valamint a sport- és civilszervezeteinknek is emelt összegű támogatási keretet határoztunk meg. A városi rendezvényeket a tőlünk már megszokott igényességgel tartjuk meg.

Nem csináltunk választási költségvetést, nem ez a stílusunk. De ettől függetlenül nagyon büszke vagyok arra, hogy a jelentős fejlesztések mellett hitelek nélkül, tartalékot képezve, stabil pénzügyi helyzetben zárja Félegyháza ezt az önkormányzati ciklust. Őszintén remélem, hogy Önök ezt értékelik és a következő öt évben is én és a mögöttem álló képviselők és a munkatársaim dolgozhatnak majd Félegyházáért.

Üdvözlettel:
Csányi József
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 07. 09:36, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. július 7. - Évközi 14. vasárnap

2024. Július 06. 08:23, szombat | Helyi

A hétvégén visszatér a kánikula

A hétvégén sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 06. 07:38, szombat | Helyi

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a Városházán

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából július 5-én a Városháza dísztermében.

2024. Július 05. 15:47, péntek | Helyi

Baleset történt Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között

Lesodródott az úttestről és az árokba hajtott egy személykocsi a 4625-ös út 65-ös kilométerénél, Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között.