Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 26. 16:42, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Utolsó előtti helyen a magyarok egészségi állapota

Utolsó előtti helyen a magyarok egészségi állapota

A magyarok egészségi állapota az uniós országok között az utolsó előtti helyen szerepel – derült ki a jegybank jelentéséből.

Ez az eredmény az MNB szerint az ország versenyképességével is összefügg.

Annyira rossz állapotban van a magyarok egészsége, hogy sereghajtók vagyunk az Európai Unió 27 fős tagállamai között. Magyarország az egészséges társadalom területén 39,3 ponttal a 26. helyezést érte el a 27 uniós tagállam között 2023-ban, egyedül Romániában rosszabb a helyzet – tudta meg az EconomX a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi jelentéséből.

Nálunk halnak meg legtöbben rák miatt

Az MNB szerint az egészség a nemzeti vagyon része, és az országok legfontosabb erőforrásának, a humán tőkének az alapja. A népesség egészségi állapota nem pusztán személyes és családi ügy, hanem kiemelkedően jelentős nemzetgazdasági kérdés is, hiszen az egészségi állapot befolyásolja egy ország gazdasági teljesítőképességét és versenyképességét. A tartósan fennálló betegségek csökkentik a munkában eltöltött aktív időt, valamint a munkaerő termelékenységét, továbbá az idő előtti halálozás is jelentős kárt okoz a gazdaságnak – írja a jelentés, ami szerint nem foglalkozunk eleget az egészségünkkel.

A rosszindulatú daganatok halálozási aránya is Magyarországon legmagasabb az EU-ban. Magyarország átlagon alul teljesít az Európai Unióban az egészségügyi ágazat humánerőforrás-ellátottságában is. A praktizáló orvosok és főként az egészségügyi szakdolgozók lakosságarányos száma alacsonyabb az uniós és a régiós átlagoknál. Emellett hazánkban az összes halálozás közel fele köthető valamilyen viselkedési kockázathoz, ami a második legmagasabb érték az Európai Unióban. Az uniós országokban a halálesetek 39 százaléka volt köthető rossz táplálkozáshoz, a dohányzáshoz, az alkoholfogyasztáshoz vagy a mozgásszegény életmódhoz.

(Nyitófotó illusztráció / Forrás: Getty Images)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.