Hírek
2014. Október 19. 11:00, vasárnap |
Belföld
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
Verseny az ízletes magyar péksüteményekért
Immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában a Pék Hagyományőrző Versenyt.
A kenyér október 16-i világnapjához kötődő eseményen Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar élelmiszergazdaság a jó hagyományok továbbfejlesztésével, valamint a verseny és az együttműködés kultúrájának egyszerre történő elmélyítésével újulhat meg.
A közigazgatási államtitkár kiemelte, hogy napjainkban – a gasztronómiai forradalom részeként – kiteljesedőben van a pékáruk, sőt, a reggelizés kultúrája, amely újabb piacokat nyit meg a cukrász, és pék végzettségű szakemberek előtt. Simon Attila István emlékeztette a versenyzőket arra, hogy a magyar étkezési kultúra már csak a hagyományainál fogva is színesebb annál, mintsem hogy döntően importált tucat-termékeket tartalmazzon. „Egészséges egyensúly kell a világdivatok és a hazai értékek színskáláján, amelyben természetesen mindkettőnek helye van” – szögezte le az államtitkár, aki arra kérte a diákokat, hogy mentsék meg a jövőnek a magyar édesipar egykor közkedvelt, ízletes, de mára gyakran méltánytalanul elfeledett termékeit.
Mind fontosabbá válik az élelmiszerek minősége és származási körülményei, és többet vár el a fogyasztó egy terméktől, mint régen, legyen az kenyér, vagy egy cukrászsütemény. „A cukrászoknak és a szakácsoknak szerencsére már jobb esélyük van minőségi magyar alapanyagokat beszerezni. Minden lehetséges kormányzati eszközt szeretnénk bevetni a minőségi magyar alapanyagok támogatása érdekében” – hangsúlyozta az államtitkár.
A Földművelésügyi Minisztérium terveivel kapcsolatban aláhúzta, hogy „a földtől az asztalig” struktúra alapján a 19 különböző élelmiszeripari szakképesítés mellé szeretnék a pék és a cukrász szakképzés felügyeletét is a tárcához venni. Hiszen a jövő a szakképzésben van, amely a szakiskolákban kezdődik. Ez is hozzájárul az újraiparosított magyar gazdaság sikeres működtetéséhez.
Simon Attila István szólt a hungarikumok védelmének fontosságáról, és a helyi értéktárak kialakításának folyamatáról is, amelyek együtt sokat jelenthetnek a nemzeti értékek – közöttük a magyar gasztronómia – erősítése szempontjából. A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolában tartott pékverseny célja elsősorban a szakmai tanulók érdeklődésének felkeltése volt, valamint a szakképző iskolák bevonása a szakmai hagyományok őrzésébe.
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 07:58, péntek | Belföld
Lázár János: Magyarország kormánya a legnagyobb alföldi vasútépítési fejlesztésre készül
2024. November 22. 07:56, péntek | Belföld
Orbán Viktor szerint óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét
Az elmúlt egy évben óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét, elsősorban a nemzetközi politikai térben, ami a határon túli magyar közösségek megerősödését is jelenti
2024. November 22. 07:54, péntek | Belföld
Rogán Antal abban bízik, sokan fogják használni a Digitális Állampolgárság Programot
Abban bízom, hogy a Digitális Állampolgárság Program alkalmazás széles tömegeknek elnyeri a támogatását, sokan fogják használni, mert látni fogják, hogy így egyszerűbb ügyet intézni, magukat azonosítani
2024. November 21. 07:51, csütörtök | Belföld
Szijjártó Péter: Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége hazánkban építi fel az első gyárát a régióban
Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége Magyarországon építi fel első közép-európai gyárát, kétszáz új munkahelyet teremtve ezzel Dunavarsányban - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.