Városlista
2024. július 8, hétfő - Ellák

Hírek

2024. Február 02. 20:44, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Bemutatták városunk jubileumi képeskönyvét

Bemutatták városunk jubileumi képeskönyvét

Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez alkalomból városvezetésünk jubileumi képeskönyvet adott ki, melyet február 2-án mutattak be a nagyközönségnek a városháza dísztermében.

Az ünnepélyes könyvbemutatón a Magyar Örökség-díjas, kárpátaljai Credo Együttes énekese Varga Katica műsorát követően Bajzák Andrea ifjúsági referens köszöntötte a megjelenteket.

- 113 év alatt a városháza csodálatos díszterme sok rangos események adott helyet. Eskütételek, fogadalmak, kitüntetések helyszíne napjainkban is és méltó helyszíne a két és fél évszázad megünneplésének – mondta az ünnepség háziasszonya, majd felkérte városunk polgármesterét Csányi Józsefet, beszédének megtartására.

- Mikor városunk története megkezdődött, akkor még senki nem gondolta, hogy itt az Alföld közepén egy ilyen magas ívet leíró település születik. Az itt élő emberek tehetsége, szorgalma többre hivatott annál, hogy elsikkadjon a semmibe. Ma is elmondhatjuk, hogy számtalan tehetséges ember viszi tova a város hírét a világ minden tájára. 1774. február 4-én Mária Terézia királynő is úgy gondolta, hogy megérdemli ez a település azt, hogy mezővárosi rangot kapjon.

A 250. évfordulón joggal gondoljuk azt, hogy ezt méltóképpen meg kell ünnepelni. A most bemutatásra kerülő könyv úgy vélem igazán valós értéket képvisel, mellyel tiszteleghetünk a múltunk emléke előtt és büszkén mutathatjuk meg benne jelen értékeinket is.

Rosta Ferenc alpolgármester és Görög Anita fotográfus a könyv két fő szerkesztője és szerzője fogta össze azt a közösségi munkát, mellyel létrejöhetett ez a 100%-ban kiskunfélegyházi születésű, angol nyelvre is lefordított képeskönyv – mondta beszédében Csányi József polgármester, majd ajándékkal köszönte meg azon személyek munkáját, akik nélkül nem születhetett volna meg a kiadvány.

A továbbiakban Rosta Ferenc alpolgármester a könyv születésének hátteréről beszélt, Görög Anita fotográfus pedig a könyv felépítését ismertette, valamint a kiadványban szereplő fotókról is elárult néhány érdekességet.

Megtudtuk, hogy a könyv grafikai hátterét Nagy Ferenc designer biztosította, minden fejezetnek külön motívumot adva, mellyel tökéletes keretbe foglalja az egyes részeket. Mivel a könyv a jubileumi évfordulóra készült, ezért egyértelműen a mezővárosi oklevél a fejezetek nyitánya, melynek a szövegét is elolvashatjuk. A kiadvány további részében Félegyháza múltja tárul elénk korabeli képekben Mészáros Márta múzeumigazgató és dr. Kőfalviné dr. Ónodi Márta gyűjtő munkájának köszönhetően.

A leghosszabb téma a „Séta a város szívében” fejezet, mely az Ótemplomtól egészen a vasútállomásig kalauzolja a könyv forgatóját. Emellett az egyes városrészek és a külterület is hangsúlyt kap az élettel teli, nyüzsgő, avagy épp a tanyavilág csendjét és nyugalmát megörökítő képekkel, mely egy következő fejezet foglal már magába.

Félegyháza szépségei és értékei mellett a kiadvány segítségével megismerkedhetünk a városban zajló gazdasági-, iskolai-, kulturális- és sportélettel, díszpolgárainkkal, jeles ünnepeinkkel, melyet gazdag képi anyaggal illusztrál a nívós kiadvány.

- Nagyon hálás vagyok, hogy ebben a feladatban részt vehettem. Jó érzés, hogy a város 250. évfordulóján ilyen aktív formálója lehetek a kiadványnak és a rendezvényeknek, de tudniuk kell, hogy a város Önökről és minden lakójáról szól – zárta mondanivalóját Görög Anita, a könyv fotográfusa és projektmenedzsere.

Az ünnepélyes könyvismertető végén vásárlásra is lehetőség nyílt a díszterem bejáratánál felállított asztaloknál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 07. 09:36, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. július 7. - Évközi 14. vasárnap

2024. Július 06. 08:23, szombat | Helyi

A hétvégén visszatér a kánikula

A hétvégén sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 06. 07:38, szombat | Helyi

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a Városházán

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Semmelweis-nap alkalmából július 5-én a Városháza dísztermében.

2024. Július 05. 15:47, péntek | Helyi

Baleset történt Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között

Lesodródott az úttestről és az árokba hajtott egy személykocsi a 4625-ös út 65-ös kilométerénél, Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között.