Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2024. Március 20. 15:07, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Ezért káros a szervezetre az óraátállítás

Ezért káros a szervezetre az óraátállítás

Március végén ismét egy órával előbbre állítjuk az órákat, és elkezdődik a nyári időszámítás.

A váltás többféle egészségügyi kockázatot is hordoz magában.

Az idei évben március 31-én, éppen húsvétvasárnap kell majd hajnali 2 órakor egy órával előbbre, hajnali 3 órára állítani az órákat. Magyarán egy órával kevesebbet alhatunk majd aznap éjszaka. Mint azt a vg.hu írja, napjainkban számos vita övezi a kérdést, hogy vajon van-e bármi gyakorlati haszna még az óraátállításnak. Eközben viszont az egészségügyi veszélyei a területen zajló kutatások révén egyre tisztábban látszanak.

A cikk szerint egyes tanulmányok arról árulkodnak, hogy az óraátállítást követő időszakban 30 százalékkal megugrik a halálos közlekedési balesetek száma, illetve 6 százalékkal a munkahelyi baleseteké a következő hétfőn. Olyan megfigyelések is születtek, amelyek szerint az orvosi műhibák száma 19 százalékkal magasabb az óraátállítás utáni héten, de jelentősen megemelkedik a szívrohamok és az agyvérzéses esetek előfordulása is ilyenkor.

Egy szó, mint száz, bármennyire is csekélynek tűnhet, ez az egy óra eltérés, amely egyik napról a másikra áll be az életvitelünkben, jelentősen kihathat a szervezet működésére. Pontosabban megzavarja annak belső alvás-ébrenléti ciklusát, a cirkadián ritmust. Mindez komoly zavart idézhet elő a hormonháztartásban, fokozva az általános stressz-szintet és a vérnyomást, de még akár a vércukorszintet is.

Mint azt korábban megírtuk, lehetséges mérsékelni a tavaszi óraátállítás drasztikus hatásait. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy már időben, egy-két héttel korábban elkezdjük alkalmazkodásra bírni szervezetünket. Így aztán elkerülhetjük, hogy egyik napról a másikra, hirtelen kelljen testünknek megbirkóznia a nyári időszámítás beköszöntével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)