Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2024. Március 19. 11:55, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Fontos változások jönnek az autótulajdonosok számára

Fontos változások jönnek az autótulajdonosok számára

Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Ezúttal kettő helyett egy részletben kell befizetni az összeget, de egy hónappal később, mint eddig. Szükség esetén azonban részletfizetést lehet igényelni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már március elején elkezdte kiküldeni a határozatokat az autósoknak.

Több mint ötmillió gépjárművet érint itthon a gépjárműadó. A magyar rendszámtáblás gépjárművek és pótkocsik után kell megfizetni. Idén évi két alkalom helyett csak egyszer küld fizetési értesítést az adóhatóság.

A szabályok egyszerűsítésére azért volt szükség, mert az autósok nagy részénél gondot okozott a kétszeri fizetés. Voltak, akik elfelejtették rendezni a második részletet, és olyanok is, akik duplán fizettek.

A NAV folyamatosan számolja a gépjárműadó-összegeket és készíti a határozatokat. A befizetésére ezúttal plusz egy hónapot kapnak az üzembentartók és a tulajdonosok.

A hivatal szóvivője arra is felhívta a figyelmet, hogy egy hónappal tovább van lehetőség a befizetésre, április 15-e a gépjárműadó befizetésének a határideje. Ha valakinek egyösszegű befizetés megterhelő lenne, akkor automatikusan 5 havi részletfizetést kérhet a hivataltól.

A gépjárműadóra automatikusan járó, öthavi, pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók is igényelhetik, legegyszerűbben a NAV mobilalkalmazásában. A határozatokat a NAV március eleje óta küldi ki elektronikusan. Akiknek ilyen elérhetőségeik nincsenek, azok postán kapják meg a papírokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)