Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2024. Február 02. 13:59, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Jósoltak a szegedi medvék, kiderült, mikor jön a tavasz

Jósoltak a szegedi medvék, kiderült, mikor jön a tavasz

A népi hiedelem szerint ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, ha a medve ma előbújik a vackából és meglátja az árnyékát a napsütés miatt, még hosszú telünk lesz.

Magyarországon elsőként a Szegedi Vadaspark medvéi jósoltak.

Próbára tették időjós képességeiket a Szegedi Vadaspark medvéi, Mici és Ursula kíváncsian nézelődött a kifutóban és figyelte az őket fürkésző gyerekeket péntek reggel. A medvék boldogan falták fel a számukra kikészített péksüteményeket: a mézes zsemlét és a kakaós csigát.

Bár a néphagyomány szerint ha a téli álmából ébredő medve barlangjából kijőve napos időt talál, megijed árnyékától, és visszabújik a vackába, tehát a zord idő még nem fúj visszavonulót, a park két macija nem bújt vissza.

Így tehát ha a jóslatnak nem is felel meg tökéletesen ez a forgatókönyv, a Tél feliratot mintázó gyümölcsöket egy szemvillanás alatt megették a medvék, így mondhatjuk, hogy hivatalosan is felfalták a telet.

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat. A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet.

De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

A tengerentúlon nem a medvék, hanem a mormoták jósolják meg a tavasz közeledtét.

(Kiemelt kép forrása: Facebook/Szegedi Vadaspark)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 07:44, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 21. - Húsvét 4. vasárnapja HIVATÁSOK VASÁRNAPJA

2024. Április 21. 07:43, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 21. - Húsvét 4. vasárnapja KÖNYÖRGŐNAP PAPI HÍVATÁSOKÉRT

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.