Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2024. Február 02. 15:41, péntek | Helyi
Forrás: batthyanysuli.hu

Medvevadászat Gyertyaszentelő napján

Medvevadászat Gyertyaszentelő napján

Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után ezen a napon, vagyis február másodikán mutatta be gyermekét a jeruzsálemi templomban. Innen ered a szentelt gyertya, és a gyertyaszentelés szokása.

De ezen a napon, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, egy népi megfigyelés is igen fontos szerepet töltött be elődeink életében.

Régen úgy tartották, ha február másodikán jó az idő, később fog tavaszodni. Ilyenkor azt mondogatták, inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap!

A Batthyány Lajos Általános Iskola elsősei Medve napot tartottak. A néphagyomány felidézése után játékos feladatok következtek. Medvés mondókákat , verseket mondtak, dalokat énekeltek. A tanító néni érdekességeket mesélt a medvékről, és ehhez kis filmeket tekintettek meg. A délelőtti tanulás a medve jegyében telt. Minden feladat ehhez kapcsolódott. Játékos rejtvényeket, kirakókat, fejtörőket oldottak meg. Kézműveskedtek, természetesen macik készültek. Ezen a napon mindenki elhozhatta a kedvenc plüss maciját is az iskolába, majd medvevadászatra is elindultak.

A jó hangulatú délelőttön játékos formában gazdagodtak élményekkel és új tudással a gyerekek. No és már szinte természetes, hogy a medvetánc sem maradt el.

Forrás: Tóth-Horti Zsuzsanna, batthyanysuli.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 07:44, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 21. - Húsvét 4. vasárnapja HIVATÁSOK VASÁRNAPJA

2024. Április 21. 07:43, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 21. - Húsvét 4. vasárnapja KÖNYÖRGŐNAP PAPI HÍVATÁSOKÉRT

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.