Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2023. Szeptember 18. 11:28, hétfő | Helyi
Forrás: Csányi József

Néhány szó a gyermekügyeletről

Néhány szó a gyermekügyeletről

Kedves Félegyháziak és környékbeli lakosok!

Félegyházán és a hozzánk tartozó környező településeken az ügyeleti ellátást jelenleg az Önkormányzatok biztosítják Önöknek az Egészségközpontban. Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy ez az ellátási forma az egész országban, így nálunk is állami fenntartásba kerül, az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk a megszervezésébe.

Jelenlegi információink szerint 2023. november 1-től már Kiskunfélegyházán is az Országos Mentőszolgálat látja majd el ezt a feladatot, és ezzel egyidejűleg a tervek szerint meg fog szűnni a külön gyermekorvosi ügyelet Kiskunfélegyházán és a járási ügyelet úgynevezett “vegyes ügyeletként” fog működni, ahol a gyermekeket és a felnőtteket ugyanaz az orvos látja majd el hétköznapokon 16-tól este 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8-14 óráig.

Városunkban 6 gyermek háziorvosi körzet és 13 felnőtt háziorvosi körzet van, és „vegyes” körzet soha nem is volt, a tervezett vegyes ügyeleti ellátásra a háziorvosaink komoly fenntartásokkal tekintenek, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyász végzettségű házi gyermekorvosainknak egyáltalán nincs tapasztalata a felnőttek háziorvosi ellátásában, és a felnőtt háziorvosok sem alkalmasak a gyermekek sürgősségi ellátására, hiszen praxisukban soha nem láttak el gyermeket, és még az eddig külön megszervezett ügyeleti ellátásban is csak a praxisuknak megfelelő korosztályt kellett ellátniuk

Városvezetőként és családapaként is úgy gondolom, hogy minden eszközzel azon kell dolgoznom, hogy Kiskunfélegyházán megmaradhasson a házi gyermekorvosok által ellátott külön gyermekügyeleti ellátás azokban az időszakokban, amelyet a helyi gyermekorvosaink javasolnak.

Elfogadhatatlan számomra, ha a közel 40 ezer lakosságszámú Kiskunfélegyházi járásban - ahol a kórházban nincs gyermek kórházi osztály sem - megszüntetésre kerülne a mindig is önállóként működő gyermek háziorvosi ügyelet. A kiskunfélegyházi gyermek háziorvosi ügyelet 2022. éves forgalma 1974 gyermek volt, amely átlagosan hetente 38, naponta 5-6 gyermek ellátását végezte. Úgy gondolom, hogy ezek a számok is alátámasztják a külön gyermekügyelet létjogosultságát Kiskunfélegyházán.

A házi gyermekorvosainkkal történt személyes egyeztetést követően levélben fordultam Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úrhoz, és Dr. Zentay Attila Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójához, hogy Kiskunfélegyházán a tervezett vegyes ügyelet mellett hétvégén és ünnepnapokon a külön gyermek háziorvosi ügyelet megmaradhasson, melynek megvalósításához szükség esetén pénzügyi támogatással is hozzájárulna önkormányzatunk.

Ezúton is köszönöm gyermekorvosaink konstruktív hozzáállását, és hogy egy emberként vállalnák a helyi hétvégi ügyelet további ellátását a gyermekeink érdekében.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket.

Tisztelettel:
Csányi József
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 11:18, csütörtök | Helyi

Lakóház gyulladt ki Kiskunfélegyházán

A Pintér dűlő közelében égő épülethez a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók vonultak.

2024. Június 13. 10:35, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Június 12. 13:07, szerda | Helyi

Csányi József polgármester kihirdette a választás hivatalos eredményét

2024. június 9-én helyhatósági választásokat tartottak illetve ugyanezen időpontban az európai parlamenti listákra is lehetett szavazni.

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi

Külföldi nyaralásból ezért ne hozz haza növényeket

Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozz haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket