Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2023. Szeptember 18. 11:28, hétfő | Helyi
Forrás: Csányi József

Néhány szó a gyermekügyeletről

Néhány szó a gyermekügyeletről

Kedves Félegyháziak és környékbeli lakosok!

Félegyházán és a hozzánk tartozó környező településeken az ügyeleti ellátást jelenleg az Önkormányzatok biztosítják Önöknek az Egészségközpontban. Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy ez az ellátási forma az egész országban, így nálunk is állami fenntartásba kerül, az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk a megszervezésébe.

Jelenlegi információink szerint 2023. november 1-től már Kiskunfélegyházán is az Országos Mentőszolgálat látja majd el ezt a feladatot, és ezzel egyidejűleg a tervek szerint meg fog szűnni a külön gyermekorvosi ügyelet Kiskunfélegyházán és a járási ügyelet úgynevezett “vegyes ügyeletként” fog működni, ahol a gyermekeket és a felnőtteket ugyanaz az orvos látja majd el hétköznapokon 16-tól este 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8-14 óráig.

Városunkban 6 gyermek háziorvosi körzet és 13 felnőtt háziorvosi körzet van, és „vegyes” körzet soha nem is volt, a tervezett vegyes ügyeleti ellátásra a háziorvosaink komoly fenntartásokkal tekintenek, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyász végzettségű házi gyermekorvosainknak egyáltalán nincs tapasztalata a felnőttek háziorvosi ellátásában, és a felnőtt háziorvosok sem alkalmasak a gyermekek sürgősségi ellátására, hiszen praxisukban soha nem láttak el gyermeket, és még az eddig külön megszervezett ügyeleti ellátásban is csak a praxisuknak megfelelő korosztályt kellett ellátniuk

Városvezetőként és családapaként is úgy gondolom, hogy minden eszközzel azon kell dolgoznom, hogy Kiskunfélegyházán megmaradhasson a házi gyermekorvosok által ellátott külön gyermekügyeleti ellátás azokban az időszakokban, amelyet a helyi gyermekorvosaink javasolnak.

Elfogadhatatlan számomra, ha a közel 40 ezer lakosságszámú Kiskunfélegyházi járásban - ahol a kórházban nincs gyermek kórházi osztály sem - megszüntetésre kerülne a mindig is önállóként működő gyermek háziorvosi ügyelet. A kiskunfélegyházi gyermek háziorvosi ügyelet 2022. éves forgalma 1974 gyermek volt, amely átlagosan hetente 38, naponta 5-6 gyermek ellátását végezte. Úgy gondolom, hogy ezek a számok is alátámasztják a külön gyermekügyelet létjogosultságát Kiskunfélegyházán.

A házi gyermekorvosainkkal történt személyes egyeztetést követően levélben fordultam Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úrhoz, és Dr. Zentay Attila Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójához, hogy Kiskunfélegyházán a tervezett vegyes ügyelet mellett hétvégén és ünnepnapokon a külön gyermek háziorvosi ügyelet megmaradhasson, melynek megvalósításához szükség esetén pénzügyi támogatással is hozzájárulna önkormányzatunk.

Ezúton is köszönöm gyermekorvosaink konstruktív hozzáállását, és hogy egy emberként vállalnák a helyi hétvégi ügyelet további ellátását a gyermekeink érdekében.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket.

Tisztelettel:
Csányi József
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 12:51, kedd | Helyi

Baleset az M5-ös autópályán Kecskemét térségében

Egy tehergépjármű és két személyautó ütközött össze Kecskemét térségében.

2023. Október 03. 12:48, kedd | Helyi

Breaking! Krausz Ferenc kapja a fizikai Nobel-díjat!

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L\'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat.

2023. Október 02. 16:42, hétfő | Helyi

Illegális baromfiállományt számolt fel a hatóság

Egy Bács-Kiskun vármegyei állattartó telepen illegális állattartás gyanúja miatt tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal.

2023. Október 02. 15:40, hétfő | Helyi

Vasárnapi harangszó

A vasárnapi misén hallgathatták meg a jelenlévők az aktuális megelőzési információkat.